Die Asta 2018: Gåsetårnskolen vinder førsteprisen

Iselingeskolens aula summede af liv eller nærmest brølede af begejstring den 25. april 2018, da alle kommunens 8. klasser var samlet for at deltage i Die Asta, Vordingborg Kommunes Skolefilmfestival. Alle havde produceret film om ’mod’, og i alle film skulle der indgå en tændstik som rekvisit. ZBCs kokkeelever sørgede for en overdådig forplejning.

Vordingborg Kommune, Professionshøjskolen Absalon og filmskolen Filmfabrikken havde indgået et unikt partnerskab om skolefilmfestivalen, som skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.

Die Asta er opkaldt efter stumfilmdivaen Asta Nielsen (1881-1972), som er filmhistoriens måske største ikon. Asta Nielsen giver filmfestivalen rødder. Vingerne sørger de unge filmskabere selv for.

Partnerskabet er unikt, fordi det tilfører en festlig begivenhed filmfaglighed, mediedannelse og digitale kompetencer. Der var således indledende et todages filmkursus for lærere og lærerstuderende, hvor der både var tale om at opleve film, analysere og forstå filmsproget og altså selv skabe film. 

Borgmester Mikael Smed overrakte førsteprisen til Gåsetårnskolen, hvis vindefilm Hydrofobia går videre til den landsdækkende skolefilmfestival i Odense i august 2019. Også Hvilke venner fra Præstø Skole blev udtaget til Odense.